Om boken

Det är i dag få förunnat att få äta de svenska flodkräftorna. Istället äter vi den inplanterade signalkräftan eller importerade sorter. Få tänker nog på var kräftorna som vi äter kommer från och hur fisket efter dem går till.

I Kräftboken har journalisterna Albin Boman och Viktor Meidal gått ner på djupet för att berätta om de fyra vanligaste kräftsorterna som vi äter i Sverige, det vill säga signal-, flod-, röd sump- och havskräfta.

I fem reportage beskriver författarna hur fisket går till och vilka diskussioner som förs om kräftor, för det debatteras en hel del. Kräftboken tar oss genom Sverige men också utomlands, till Andalusien i Spanien, där den röda sumpkräftan fiskas intill stora risfält. Dessutom inleds boken med ett reportage om hur du själv gör för att fiska kräftor.

Boken avslutas med tretton recept signerade kocken och catering­drottningen Dannie Larsson där hon, förutom att tillföra traditionella kräftrecept, visar på fler användningsområden för kräftor, till exempel kräftcheesecake och gruyèregratinerade havskräftor.

Författarna

Albin Boman och Viktor Meidal är journalister och formgivare och har fiskat kräftor i hela sina liv. Till vardags driver de kommunikationsbyrån Nevada Media och de har tidigare arbetat på allt från kvällspress till magasin. Idén till Kräftboken föddes under ett kräftfiske vid sjön Flaten, strax söder om Stockholm, i september 2014.

Dannie Larsson är kock och smyckesdesigner. Efter att ha arbetat som portföljförvaltare på en bank i Paris sökte hon sig till ett mer kreativt yrke. Hon skolade om sig och flyttade till Madrid där hon arbetade som kock i tre år. Hemma i Sverige igen startade hon cateringfirman Rare Food som hon driver än i dag. Utöver kockyrket är Dannie Larsson creative director för smyckesmärket Rare Jewelry.

Press

Klicka på bilderna för förhandsvisning.

Bilderna får endast publiceras i samband med redaktionell text om Kräftboken. I övriga fall kontakta förlaget.

Ange alltid fotograf vid publicering, fotografens namn står i bildnamnet vid nedladdning.

Kräftboken Omslag

Omslag Kräftboken

Ladda ner

Albin Boman, Dannie Larsson, Viktor Meidal

Albin Boman, Dannie Larsson, Viktor Meidal

Ladda ner

Kräftfiske i Sicklasjön

Kräftfiske i Sicklasjön

Ladda ner

Kräftfiske i Hjälmaren

Kräftfiske i Hjälmaren

Ladda ner

Kräftpaella

Kräftpaella

Ladda ner

Betesstickor

Betesstickor

Ladda ner

Kontakt